Ставка — на довіру, відкритість і прозорість

Ставка — на довіру, відкритість і прозорість

У сільгоспвиробників області з’явився надійний партнер – ТОВ «Зернова база України»

На спорудженні елеваторних комплексів доводилося бувати не раз. Тож, як тільки редакційний автомобіль в’їхав на вулицю Низгірецьку, що в Бердичеві, очі мимоволі почали шукати звичні для таких підприємств металеві силосні башти. Башт ми не побачили, та все ж місце будівництва Бердичівського елеватора, яке веде ТОВ «Зернова база України», визначили безпомилково. За широкими воротами, перед якими ми зупинилися, видно було вириті котловани, працюючі механізми та зайнятих будівельними роботами людей.

Біля входу до адміністративного приміщення нас зустрів комерційний директор компанії Ігор Шабатура. Поки прямуємо до кабінету генерального директора, від Ігоря Юрійовича дізнаємося, що колись і ця будівля, і виробничі споруди належали Бердичівському комбікормовому заводу. Без роботи і без працівників він простояв років десять.

Та відступати від задуманого в компанії не збиралися. Тим більше, що досвід подібного будівництва у ТОВ «Зернова база України» — підприємства з іноземними інвестиціями уже був. І хоча сама компанія є дуже молодою (створилася і зареєструвалася в області лише торік), свою діяльність на Житомирщині вона розпочала із того, що буквально за кілька місяців у 2014 році на базі Андрушівського комбікормового заводу створила нове підприємство — Андрушівський елеватор.

Цікавимося у генерального директора ТОВ «Зернова база України» Алтинбека Мустапаєва, як за такий короткий термін їм вдалося справитися з досить непростим завданням. Алтинбек Мусабекович каже, що рішення про перепрофілювання комбікормового заводу на елеватор було продумано до дрібниць, тому технічних проблем у процесі реконструкції практично не виникало. Обладнання встановили найсучасніше. При його виборі основну увагу приділяли технологічним, економічним та екологічним властивостям. Зупинилися на устаткуванні, що пропонують вітчизняні виробники. І не помилилися. На підприємстві задоволені роботою обладнання, що виготовили для них ділові партнери з Одеси, Харкова та Миколаєва. Адже воно дає можливість підприємству працювати максимально продуктивно, забезпечуючи високу якість виконуваних операцій.

А от при виборі сушарки зупинилися на продукції італійської компанії Strahl, яка здатна за годину висушити 100 тонн насіння зернових і стільки ж — кукурудзи. До того ж працює без викидів і без шуму, є надійною й екологічно безпечною.

Цілком відповідає вимогам часу і лабораторне обладнання, без якого просто немислимо завоювати довіру партнерів. А ще таким же проявом турботи про сільгоспвиробників є встановлення потужного розвантажувального механізму, який дозволяє приймати автотранспорт загальною вагою до 80 тонн, що максимально мінімізує втрати часу через простоювання машин із зерном. Завдяки цьому планова пропускна спроможність лінії приймання становить 2500 тонн на добу, при цьому на розвантажування одного автомобіля витрачається не більше 15 хвилин. Відвантажувати ж підприємство здатне до 850 тонн зерна на добу.

Переваги сучасного Андрушівського елеватора, здатного працювати практично з будь-яким зерном, сільськогосподарські товаровиробники оцінили досить швидко. Торік за кілька місяців роботи він прийняв на зберігання від 12 сільгосппідприємств 22 тис. тонн зерна. У компанії кажуть, що співробітництвом із товаровиробниками задоволені, оскільки намагаються свої відносини з клієнтами будувати на відкритості та взаємній вигоді.

Запитуємо в Алтинбека Мустапаєва про перспективи другого елеватора компанії — Бердичівського. І чи не бояться вони конкуренції більш потужних підприємств такого ж типу. Він розповідає, що будівельні роботи на об’єкті йдуть повним ходом. Уже відновили залізничну колію. Невдовзі розпочнеться монтування необхідного обладнання, яке дасть змогу надавати високоякісні послуги з приймання, очищення, сушіння і зберігання зерна. Бетонні ж силосні башти залишилися компанії у спадок від комбікормового заводу. Вони — в хорошому стані й прослужать ще років 50 — 60. Тут сподіваються, що до початку збирання ранніх зернових підприємство потужністю 22 тис. тонн одночасного зберігання зерна буде готове до роботи.

Конкуренції з іншими елеваторами не бояться, бо мають ряд переваг.

— По-перше, — пояснює Алтинбек Мусабекович, — розташування Бердичівського елеватора дуже зручне з точки зору логістики. Чим ближче він до товаровиробника, тим меншими будуть витрати аграріїв на доставку зерна до покупця, а, отже, тим вищою буде ціна на нього.

— По-друге, — продовжив генеральний директор, — у роботі з клієнтами ми сповідуємо принципи відкритості, прозорості й довіри. Це — не просто слова. Ні для кого не секрет, що найчастіше конфлікти між елеваторами і товаровиробниками виникають з приводу якості та кількості привезеного врожаю. Ми готові кожному клієнту продемонструвати, як відбираються проби зерна, як робиться його аналіз, як працює вагова. І, до речі, торік на Андрушівському елеваторі ми це робили. Можливо, саме тому в жодного сільгосппідприємства не було до нас претензій.

До розмови підключається директор Бердичівського елеватора Анатолій Паталаха. Він розповідає, що за своє трудове життя брав участь у будівництві не одного такого підприємства. Та все ж переконаний, що Україна і досі не має достатньо елеваторних ємностей.

— Торік, наприклад, українські аграрії зібрали 64 млн. тонн зерна, от-от мають вийти на 100-мільйонний рубіж, а наявні в країні елеватори можуть вмістити лише 33 млн. тонн зерна, тому перспектива розвитку елеваторного господарства — величезна.

У тому, що Бердичівський елеватор не залишиться без клієнтів, переконаний також Ігор Шабатура. Він каже, що перед тим, як прийняти рішення про його спорудження, вони уважно вивчили ситуацію у південній частині Житомирської області й дійшли висновку, що таких підприємств тут недостатньо. Більше того, у спілкуванні з товаровиробниками спеціалісти компанії з’ясували, що аграріям цього регіону досить непросто зв’язуватися з покупцями (трейдерами).

— Ми зможемо їм допомагати в цьому, — каже Ігор Юрійович. — Швидкість відвантаження на наших підприємствах — дуже висока: один вагон — за годину, тож співпрацювати з нами зручно великим сільгосппідприємствам, у тому числі й тим, що мають прямі контракти на постачання зерна.

Утім, у ТОВ «Зернова база України» готові до співробітництва не тільки з крупними товаровиробниками, а й з фермерами. Для таких господарств це — велика удача. Той, хто хоча б трохи знайомий зі специфікою аграрної галузі, добре знає, що врожай важливо не тільки виростити, а й зберегти. Для фермерів ця проблема є особливо актуальною — не кожен із них має фінансову можливість побудувати сучасне зерносховище. Тож поява неподалік невеликих, але достатньо потужних елеваторів із високоякісними послугами й адекватною ціною за них — чи не найкращий шлях вирішення цієї проблеми.

Важливо й те, що свої стосунки з діловими партнерами ТОВ «Зернова база України» не збирається обмежувати тільки послугами елеваторного господарства. За словами Ігоря Шабатури, вони збираються зайнятися і трейдингом — закупівлею зерна таких популярних культур, як ячмінь, пшениця, ріпак, соняшник, кукурудза, соя, а також надавати послуги з обробітку грунту, внесення засобів захисту рослин і добрив, допомагати господарствам у збиранні врожаю.

Також компанія налагоджує надання транспортно-експедиторських послуг, пов’язаних із перевезенням зернових вантажів залізничним та автомобільним транспортом.

— Ми проаналізували, що однією з найбільших проблем дрібних господарств є транспортна, — каже Ігор Юрійович. — Наша задумка — створити транспортну групу, яка допоможе їм вирішувати цю проблему, тобто на замовлення господарств зерновози компанії вивозитимуть врожай з поля, а також доставлятимуть його в порти.

А ще у планах генерального директора — побудувати млин. Адже високоякісне борошно завжди було в ціні.

— Та це, — ділиться Алтинбек Мусабекович, — наступний етап у нашій діяльності. Поки що ж усі сили зосереджені на тому, щоб обидва елеватори запрацювали на повну потужність.

І хоча до збирання ще є трохи часу, а до укладення договорів, принаймні, — місяць, тут уже знають, що вони зможуть запропонувати своїм потенційним клієнтам. І запевняють, що їх пропозиції безумовно зацікавлять товаровиробників і ціною, і якістю.

Аліна РИГУН.

Фото Сергія ЛИПКА.

http://zhytomyrschyna.zt.ua/