«За синє небо, жовте колосся – треба краще працювати, щоб краще жилося»

«За синє небо, жовте колосся – треба краще працювати, щоб краще жилося»

Ці слова з пісні Федора Тишко «Як же нам жити на рідній землі» стали життєвим кредом Крета Василя Олексійовича – директора ТОВ «Бердичівський елеватор». Василь Олексійович з восьмого класу разом з батьком працював на елеваторі. Після проходження військової служби закінчив Одеський механіко-технологічний технікум, а згодом Московський інститут харчової промисловості.

У Бердичеві Василь Олексійович працює перший рік. «Заводу не було – залишилися тільки стіни» – таким за словами директора був стан заводу ще зовсім недавно. Побудований у 1972 році завод міг виробити 640 тонн сировини на добу. В буремні 90-ті підприємство продали, а обладнання пішло на металолом.

Нове життя «Бердичівський елеватор» отримав з приходом іноземних інвесторів. За короткий термін було встановлено сучасне обладнання зарубіжного та вітчизняного виробництва, зокрема італійська зерносушарка. На сьогоднішній день підприємство має можливість прийняти від виробника 3000 тонн зерна за добу і провести необхідну доробку (очистка, сушка) 1500 тонн зерна за добу. Також елеватор надає послуги по завантаженню зерна на залізничні та автомобільні контейнери. Власною залізничною колією можуть похизуватися не на кожному підприємстві. Територія підприємства потрохи ладнається. Власними силами відновлюються квітники, ремонтуються будівлі. Все це стало можливим завдяки молодому та працьовитому колективу.

За високими цінами елеватор приймає жито, пшеницю, ріпак, ячмінь – з ранньої групи зернових. Сою, соняшник, гречку – з пізньої групи.

Василь Олексійович відмітив що елеватор вперше в Бердичівському районі співпрацює з «Аграрним фондом України», «Державною продовольчо-зерновою корпорацією України»(ДПЗК), іншими фірмами та компаніями. Елеватор дає мінімальну ціну в регіоні. «Зерна вистачить на всіх».

В недалекому майбутньому на базі підприємства планується будівництво млина з потужністю до 200 тонн на добу. А 2 вересня цього року в м. Андрушівці вже почне роботу млин турецького виробництва потужністю 70 тонн на добу.

До кінця року «Бердичівський елеватор» збирається заготовити 50 тисяч тонн зерна, з яких 18 тисяч вже в елеваторі. Сприяє цьому і гарний цьогорічний врожай та якість зерна. Врожайність ранніх у 1.5 разів перевищує минулорічні показники. За якістю та відповідністю зерна ДСТУ слідкують у власній сучасній лабораторії, що діє на території підприємства.

Більшість місцевих жителів задоволені відновленням роботи заводу. Підприємство активно допомагає дитячому садочку № 25 «Сонечко» та школі № 14. За власні кошти було відновлено каналазаційно-насосну станцію, що розташована поруч з елеватором, та безкоштовно передали її в комунальну власність міста.

З нагоди наближення 25-ї річниці Дня Незалежності керівництво елеватора вітає свій колектив і жителів міста з цим загальнодержавним святом. «Головне а нашій роботі – щоб всі товаровиробники мали прибуток від співробітництва з нами» – Крет В.О.

Газета "Земля Бердичівська"

Денис Огороднійчук.