Бердичівський елеватор «Зерновий Бази України»

Бердичівський елеватор «Зерновий Бази України»

Бердичівський елеватор «Зерновий бази України» знаходиться в Житомирській області в межах міста Бердичів. Елеватор СОГовий. Це колишній комбікормовий завод, який 10 років стояв. Його викупила компанія «Зернова база України» і перетворила в елеватор з потужностями зберігання 25 тис.

Підприємство відпрацювало тільки перший сезон. Для того, щоб це стало можливим, його новим господарям довелося поставити сюди практично повністю нове обладнання.

«Від колишнього заводу ми використовували тільки СОГові ємності для зберігання. (В одному СОГі поміщається 200 т). Все інше було давно розпиляно і здано на металом, аж до залізничної гілки. Залізниця за документами значилася, а фактично її не було. Довелося будувати заново. Виграли лише в тому, що не отримували дозвіл на будівництво, а просто відновили стару гілку », - пояснює генеральний директор компанії« Зернова база України »Алтинбек Мустапаев.

За словами керівника, модернізуючи цей об'єкт, вони використовували переважно українське обладнання. Винятком стала лише зерносушарка італійської компанії Strahl. При знятті 10 тонно-відсотків, вона може просушити на добу 1,5 тис. Т. Цей показник коливається залежно від культури і вологості зерна.

Оперативні силоси для вологого зерна на Бердичівському елеваторі від харківської компанії «Варіант».

Норії і транспортери Одеського елеваторного заводу компанії «Зернова Столиця». Їх продуктивність 120 т на годину.

Тут встановили нові автомобільні і залізничні ваги на 80 т, авторазгрузчик з можливістю приймати такий же тоннаж з будь-яких видів автомобілів. Авторазгрузчики виробництва миколаївського заводу «Елеваторпромсервіс».

На елеваторі одна лінія автоприйому, є залізнична гілка з разовою подачею 10 вагонів. Якщо ж зробити переподачу, в добу можна завантажити 20 вагонів.

Очищення зерна проводиться за допомогою Одеського заводу «ОЛИС». Сепаратор має продуктивність 100 т на годину.

Автоматизовані на елеваторі на сьогоднішній день тільки сушка, завантаження і вивантаження зерна. Всі інші процеси керівництво компанії планує автоматизувати в наступному році, на сьогоднішній день вони механізовані.

До речі, один з наших агроекспедіторов, представник компанії «Інтерпроект GmbH» Михайло Мельник, радить звернути увагу на те, що в автоматизації подібних старих бетонних елеваторів може бути багато підводних каменів, які перетворяться на додаткові великі витрати. Тому рекомендує все ретельно прораховувати і заздалегідь аналізувати.

Але маючи досвід модернізації Андрушівського елеватора, який також був спочатку комбікормовим заводом, генеральний директор «Зерновий бази України» Алтинбек Мустапаев впевнений, будувати новий елеватор все-таки дорожче, ніж модернізувати старий.

«З практики знаю, на порожньому місці в чистому полі будувати новий елеватор в рази дорожче, - говорить керівник, - У видатковій частині нового об'єкта не тільки устаткування, але і вся інфраструктура - це залізна і автодороги, електрика, газ, - все треба підводити . На існуючому підприємстві, як правило, все це вже є ».

За перший сезон Бердичівський елеватор прийняв 10 тис. т зерна. Керівництво налаштоване на те, що наступного року буде значно більше. Для цього доведеться боротися за клієнта.

«Збираємося конкурувати якістю послуг. Інших шляхів немає. У піковий момент збору врожаю для фермерів дуже важливо, щоб його швидко і якісно обслужили. У них вузьке місце - це комбайни. Щоб комбайни не простоювали - потрібна швидка розвантаження за 20-30 хвилин. У нас немає обмеження на вагах, немає обмеження на авторазгрузчіке, ми можемо розвантажити будь-яку машину, «єврофуру», причепи, напівпричепи, КАМАЗи. Лабораторія швидко робить аналізи. Є сучасні лабораторні прилади, у тому числі експрес-аналізатор «Інфратек». Так що ми все робимо оперативно », - стверджує Алтинбек Мустапаев.

Алтинбек Мусабековіч поділився з нами і планами на майбутнє.

«У наступному році ми плануємо поставити млин. Вивчаємо різні варіанти. Плануємо також розширювати свої потужності, як на Анрушевському елеваторі, так і на Бердичівському », - сказав генеральний директор« Зерновий бази України ».

За матеріалами www.elevatorist.com